Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 10. izložba creske ovce

U organizaciji Udruge uzgajivača ovaca „Pramenka“ Orlec, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Primorsko-goranska županije i grada Cresa je 18.lipnja 2016. u malom mjestu Loznati na otoku Cresu održana „Deseta izložba Creske ovce“. Zbog velikih šteta koje ovčari otoka Cresa trpe od alohtone divljači, prvenstveno divljih svinja, a još više zbog nerada lokalnih lovačkih društava na „istrjebljenju“ ovih štetočina, uzgajivači su osnovali Udrugu „Pramenka“ koja je u svojoj osnovi ovčarsko – lovačka udruga.  Osnovana je 2010. godine sa sjedištem u Orlecu, na otoku Cresu. Ciljevi  i djelatnosti udruge su zalaganje za unapređenje tradicionalnog otočno-pregonskog ovčarstva utemeljenog na uzgoju autohtone pasmine Creske ovce, izlučivanje alohtone divljači, očuvanje otočkog ekosustava, briga za zavičajne biljne i životinjske vrste, zaštita i održavanje postojećih suhozida, čišćenje i održavanje lokvi te propagiranje i organiziranje kulturnih i društvenih aktivnosti vezanih uz očuvanje stočarstva. Udruga  broji oko 50-tak članova,  uglavnom ovčara na području središnjeg dijela otoka, gdje je ovčarstvo i najraširenije. Udruga je 2011. godine dobila u zakup lovište „Batajna – Hrasta“, koje se prostire od Hraste do Vodica. Ovčari, koji su ujedno postali i lovci, dali su sve od sebe da spase svoja stada i zasad možemo sa ponosom kazati da su u toj namjeri  i uspjeli.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 10 uzgajivača Creske ovce. Stručno povjerenstvo za ocjenu grla u radu kojeg su sudjelovali Načelnik odjela za ovčarstvo i kozarstvo Danijel Mulc dipl. ing., Viši koordinator u područnom uredu Primorsko-goranske županije Ivana Majdenić dr. vet. med., te Dinko Šantoši  tehnički suradnik, svi djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, za najkvalitetnija izložena grla nagradili su slijedeće uzgajivače:

prvonagrađena kolekcija ovaca Maura Hrelje iz mjesta Ivanje

drugonagrađena kolekcija ovaca Vjere Tarabocchia iz mjesta Orlec

trećenagrađena  kolekcija ovaca Alde Velčića iz mjesta Vodice.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

prvonagrađeni ovan Žb 530224928 uzgajivača Sandra Tarabocchia iz mjesta Gornja Bričina

drugonagrađeni ovan Žb 930545930 uzgajivača Daria Toića iz mjesta Vodice

trećenagrađeni ovan Žb 730021583 uzgajivača Sonje Giuricich iz mjesta Sveti Martin.

Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan Žb 730563113 uzgajivača Franje Jurasića iz mjesta Orlec.

U sklopu ove manifestacije je organizirano i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama. U kategoriji žena šišača drugo mjesto je osvojila Ivana Majdenić koja je ovcu ošišala u vremenu 8:48, a prvo mjesto je osvojila gošća s otoka Raba Marija Krstinić s vremenom 7:56. U kategoriji muških natjecatelja treće mjesto zauzeo je Franjo Toić s vremenom šišanja 5:42, drugo mjesto Aldo Velčić sa vremenom 4:41, a prvo mjesto je osvojio predsjednik udruge Sandro Tarabocchia koji je svoju ovcu ošišao za rekordnih 2:43. Moramo naglasiti da su se svi šišači prilikom natjecanja odnosili prema ovcama sa velikom pažnjom tako da niti jedna ovca nije imala nakon završetka natjecanja niti jednu ozljedu, koje su česte na ovakvim natjecanjima. Brojni posjetitelji izložbe su mogli nakon završetka službenog dijela programa uživati u kulturno umjetničkom programu folklornog društva iz Orleca uz bogatu gastronomsku ponudu proizvoda priređenih od ovaca sa otoka.