Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 1. izložba krčke ovce

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Općine Vrbnik, te Turističke zajednice općine Vrbnik, 03. srpnja 2016. u  Vrbniku na otoku Krku po prvi puta održana je izložba krčke ovce.

Prva izložba održana je u sklopu manifestacije Festival Žlahtine, te se osim izložbe krčke ovce, na trgu Škujica moglo vidjeti takmičenje u striži ovaca ručnim škarama, prisustvovati radionici filcanja vune udruge «Ruta» iz Cresa, te sajam autohtonih proizvoda.

Želja organizatora prve izložbe krčke ovce je da ona preraste u tradicionalnu manifestaciju koja će doprinijeti očuvanju hrvatskih izvornih pasmina domaćih životinja, kao i samih proizvoda. Izvorne pasmine domaćih životinja, kao i proizvodi dobiveni od njih, dio su nacionalne kulturne baštine, te predstavljaju dio naše bogate povijesti.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 5 uzgajivača krčke ovce. Stručno povjerenstvo za ocjenu grla u radu kojeg su sudjelovali Darko Jurković dipl. ing., koordinator u Odjelu za ovčarstvo i kozarstvo, Ivana Majdenić dr. vet. med., viši koordinator u područnom uredu Primorsko-goranske županije, te Nataša Lješić, dipl. ing., viša stručna savjetnica u Odjelu za ovčarstvo i kozarstvo, svi djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije.

Na 1. izložbi krčke ovce dodijeljene su nagrade za kolekcije ovaca i za ovnove.

Nagrađene kolekcije ovaca:
Prvonagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Marinka Orlića iz Drage Bašćanske

Drugonagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Željka Volarića iz Vrbnika

Trećenagrađena kolekcija ovaca je uzgajivača Nikole Milovčića iz Vrbnika

Nagrađeni ovnovi:
Prvonagrađeni ovan ŽB 530748703je uzgajivača Marinka Orlića iz Drage Bašćanske

Drugonagrađeni ovan ŽB 730011246 je uzgajivača Zorana Mrakovčića iz Kornića

Trećenagrađeni ovan ŽB 830748706 je uzgajivačice Marije Gršković iz Vrbnika

Šampionom izložbe proglašeno je grlo životnog broja 230511612 uzgajivača Željka Volarića iz Vrbnika.

U sklopu izložbe održano je natjecanje u striži ovaca ručnim škarama. U ženskoj kategoriji drugo mjesto osvojila je Ivana Majdenić, koja je ovcu ošišala za 7:10 minuta, a prvu nagradu osvojila je Mirjana Orlić sa vremenom 3:30 minuta. U kategoriji muških natjecatelja treće mjesto zauzeo je Franjo Toić s vremenom šišanja 4:25, drugo mjesto Nikola Milovčić s vremenom 4:05, a prvo mjesto je osvojio Domagoj Gršković koji je svoju ovcu ošišao za 3:50.