Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 16. izložba paške ovce i paškog sira

U organizaciji Udruge uzgajivača paške ovce Kolan, Udruge uzgajivača paške ovce „Rogujica“ Pag, Udruge uzgajivača ovaca i proizvođača paškog sira „Zaglava“, Udruge proizvođača paškog sira, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, općine Kolan, grada Paga, grada Novalje, Turističke zajednice općine Kolan i Turističke zajednice Zadarske županije 01. srpnja 2016. u Kolanu održana je „Šesnaesta izložba paške ovce i paškog sira“.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 15 uzgajivača paške ovce. Svaki uzgajivač je izložio kolekciju koju su činile tri ovce i ovan, tako da je stručno povjerenstvo koju su sačinjavali prof. dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu te Danijel Mulc dipl.ing. i Dolores Barać dipl.ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije od 60 izloženih grla nagradilo tri kolekcije ovaca, tri ovna, a za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan ž.b. 730413615 uzgajivača Emila Oštarića iz Kolana. Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:
prvonagrađena kolekcija ovaca Đovania Fabijanića iz mjesta Šimuni

drugonagrađena kolekcija ovaca Antice Buljanović iz mjesta Pag

trećenagrađena  kolekcija ovaca sirane MIH iz mjesta Kolan.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:
prvonagrađeni ovan ž.b. 130329186 uzgajivača Đovania Fabijanića iz mjesta Šimuni

drugonagrađeni ovan ž.b. 130464231 uzgajivača Ivana Čemeljića iz mjesta Kolan

trećenagrađeni ovan ž.b. 630073541 uzgajivača Mladena Tauzera iz mjesta Kolan.

 

Ovčarstvo i proizvodnja sira su neraskidivi dio povijesti otoka Paga, pa ne čudi da su se i na ovoj šesnaestoj po redu izložbi paške ovce sa svojim sirevima predstavili i proizvođači paškog sira. Sve četiri udruge koje djeluju na otoku Pagu veliku pozornost poklanjaju upravo ovoj manifestaciji kroz koju brojne turiste koji su nazočni na otoku upoznaju s ovim tradicionalnim proizvodima. Uz to što gosti mogu vidjeti izložene kolekcije najboljih grla paške ovce, imaju priliku i degustirati svjetski poznati paški sir. Vjerujemo da mnogi nakon što probaju sir ponesu svojoj kući barem mali komadić ove vrhunske delicije koja se prodaje diljem otoka.