Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 16. izložba rapske ovce

U organizaciji Udruge uzgajivača ovaca „Škraparica“ iz Raba, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Hrvatske poljoprivredne agencije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i grada Raba, 27. svibnja 2017. na trgu Svetog Kristofora, glavnom rapskom trgu održana je „16. izložba rapske ovce“.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 10 uzgajivača rapske ovce.
Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan uzgajivača Nedjeljka Bega iz mjesta Mundanije.
Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:
prvonagrađena kolekcija ovaca Željka Šćerbe iz mjesta Mundanije

drugonagrađena kolekcija ovaca Žarka Kaštelana iz mjesta Banjol

trećenagrađena  kolekcija ovaca Ante Tomulića iz mjesta Supetarska Draga.

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:
prvonagrađeni ovan uzgajivača Ivana Kordića iz mjesta Barbat

drugonagrađeni ovan uzgajivača Ivice Pahljine iz mjesta Mundanije

trećenagrađeni ovan uzgajivača Petra Debelića iz mjesta Banjol.

Diplome za najkvalitetnija grla je uručio Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije dr. Zdravko Barać, a prilikom proglašenja šampionskog ovna svečanom uručenju šampionskog zvona se pridružio i gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, dipl.oecc.
U sklopu ove manifestacije je organizirano i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama. Za natjecanje su se prijavile četiri natjecateljice koje su šišale po jednu ovcu, a uz brzinu šišanja naročito se pazilo na način postupanja s grlima, kao i kvalitetu šišanja. Sve natjecateljice su iskazale izuzetnu vještinu i prezentirale okupljenim promatračima tradicijski način šišanja ovaca na Rabu. Na natjecanju se okupio velik broj gledatelja, Rabljana i njihovih gostiju, pa nije izostalo niti navijanje i bodrenje za svoje favoritkinje. I pored toga što su svojim sportskim ponašanjem, a napose odnosom prema ovcama tijekom šišanja sve natjecateljice zaslužile prvo mjesto ipak je redoslijed bio slijedeći:
prvonagrađena Biserka Hasanagić vrijeme 5 min. 40 sec.
drugonagrađena Marijana Plješa vrijeme 8 min. 49 sec.
trećenagrađena Ivana Majdenić vrijeme 9 min. 15 sec.
I ovogodišnja izložba i natjecanje u šišanju su održani u sklopu velike manifestacije „Festival otočke janjetine“ na kojem je održano i natjecanje u pripremanju janjećeg jela u kotliću. Cijeli Rab je imao mogućnost kušati kroz bogatu ugostiteljsku ponudu glasovite specijalitete pripravljene od rapske janjetine, a dobra atmosfera se zahvaljujući zabavnom programu protegnula duboko u noć.