Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 3. izložba krčke ovce

U organizaciji Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Udruge ovčara Drage Bašćanske „Pramenka“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, Općine Baška, u Baškoj na otoku Krku 18. svibnja 2018. održana je „3. izložba krčke ovce“.

Treća izložba krčke ovce održana je u sklopu festivala Crna ovca, festivala janjetine, individualizma, kreativnosti, otočne baštine, popularne kulture, sporta. Ovaj festival poznat je po gastronomskoj ponudi koja je temeljena na mladoj bašćanskoj janjetini.

Krčka ovca hrvatska je izvorna pasmina čije točno vrijeme i najprecizniji način nastanka nije poznat. Pretpostavlja se da je krčka ovca nastala povremenim djelovanjem uvezenih tipova merina na lokalne gruborune otočne ovce. Otočna izoliranost, kontroliran unos stranih genotipova i skromna vegetacija uvjetovali su nastanak jedinstvene pasmine koja se u uzgojnom pogledu zasebno prati. Krčka ovca, prilagodljiva, otporna, skromna i dugovječna, prvenstveno se uzgaja za meso, odnosno proizvodnju cijenjenih,  visokokvalitetnih janjećih trupova. Međutim, u posljednje je vrijeme povećan interes za proizvodnju ovčjeg mlijeka i proizvodnju tradicionalnog Krčkog sira. Ne tako davno započelo se s kontrolom proizvodnih osobina u stadima krčke ovce, te se danas uzgojno selekcijski rad obavlja kod pet uzgajivača koji su se na ovoj izložbi predstavili sa svojim najboljim grlima.

Stručno povjerenstvo za ocjenu grla u radu kojeg su sudjelovali Načelnica Službe za razvoj ovčarstva, kozarstva i uzgoja malih životinja Tatjana Sinković, dipl. ing., Stručni savjetnik ravnatelja Danijel Mulc dipl. ing., i Predstojnica Područnog ureda iz Delnica Ivana Majdenić dr. vet. med., svi djelatnici Hrvatske poljoprivredne agencije, za najkvalitetnija izložena grla nagradili su slijedeće uzgajivače:

prvonagrađena kolekcija ovaca Marinka Orlića iz mjesta Draga Bašćanska
drugonagrađena kolekcija ovaca Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik
trećenagrađena kolekcija ovaca Željka Volarića iz mjesta Vrbnik.

 

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

prvonagrađeni ovan žb 830748706 uzgajivača Marije Gršković iz mjesta Vrbnik
drugonagrađeni ovan žb 830698736 uzgajivača Zorana Mrakovčića iz mjesta Kornić
trećenagrađeni ovan žb 630748704 uzgajivača Nikole Milovčića iz mjesta Vrbnik

 

Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan žb 530748703 uzgajivača Marinka Orlića iz mjesta Draga Baščanska.

 

Sva priznanja i šampionsko zvono za najkvalitetnije grlo uručili su Dalibor Šoštarić dipl. ing., ravnatelj  Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije, mr.sc. Toni Juranić, dipl. oec, načelnik općine Baška i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne doc. dr. sc. Zdravko Barać.