Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 17. izložba rapske ovce

U organizaciji Udruge uzgajivača ovaca „Škraparica“ iz Raba, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Hrvatske poljoprivredne agencije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i grada Raba, 25. svibnja 2018. na trgu Svetog Kristofora, glavnom rapskom trgu održana je „17. izložba rapske ovce“.

Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 8 uzgajivača rapske ovce. Za šampionsko grlo izložbe je proglašen ovan uzgajivača Nedjeljka Bega iz mjesta Mundanije. Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:

prvonagrađena kolekcija ovaca uzgajivačice Davorke Beg iz mjesta Mundanije
drugonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Nedjeljka Bega iz mjesta Mundanije
trećenagrađena  kolekcija ovaca uzgajivača Petra Debelića iz mjesta Banjol

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:

prvonagrađeni ovan uzgajivača Ivice Pahljine iz mjesta Mundanije
drugonagrađeni ovan uzgajivača Ante Tomulića iz mjesta Supetarske Drage
trećenagrađeni ovan uzgajivača Šime Plješe iz mjesta Supetarske Drage

Diplome za najkvalitetnija grla i šampionsko zvono uručili su  prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta, savjetnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Danijel Mulc, dipl. ing. i gradonačelnik grada Raba Nikola Grgurić, dipl. oecc.

U sklopu ove manifestacije organizirano je i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama u muškoj i ženskoj kategoriji. Za natjecanje su se prijavile četiri natjecateljice i tri natjecatelja koji su šišali po jednu ovcu, a uz brzinu šišanja naročito se pazilo na način postupanja s grlima, kao i kvalitetu šišanja. Svi natjecatelji su iskazali izuzetnu vještinu i prezentirali okupljenim promatračima tradicijski način šišanja ovaca na Rabu. Na natjecanju se okupio velik broj gledatelja, Rabljana i njihovih gostiju, pa nije izostalo niti navijanje i bodrenje.

U ženskoj kategoriji najbrža je bili Mirjana Orlić s Krka koja je ošišala ovcu za 3 min 10 sek, druga je bila Bisarka Hasanagić s Raba koja je ošišala ovcu za 4 min 48 sek, a treće mjesto je zauzela Marija Krstinići s Raba koja je ošišala ovcu za 5 min 39 sek.

U muškoj kategoriji najbrži je bio Franjo Toić sa Cresa čije je vrijeme iznosilo 3 min 19 sek, zatim slijedi Ivan Krstinić sa Raba sa 4 min i 22, i posljednji je bio Marinko Orlić sa Krka koji je svoju ovcu ošišao za 4 min i 57 sek.

I ovogodišnja izložba i natjecanje u šišanju su održani u sklopu velike manifestacije „Festival otočke janjetine“ na kojem je održano i natjecanje u pripremanju janjećeg jela u kotliću. Svi posjetitelji otoka Raba imali su mogućnost kušati glasovite specijalitete pripravljene od rapske janjetine, a dobra atmosfera se zahvaljujući zabavnom programu protegnula duboko u noć.