Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 18. izložba paške ovce i paškog sira

Već osamnaest godina zaredom prvi petak u srpnju rezerviran je za okupljanje uzgajivača paške ovce i paškog sira. Tako je i ove godine u organizaciji Udruge uzgajivača paške ovce „Kolan“, Udruge proizvođača paškog sira otoka Paga, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, općine Kolan i Turističke zajednice općine Kolan 06. srpnja 2018. u Kolanu održana „Osamnaesta izložba paške ovce i paškog sira“.
Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 15 uzgajivača paške ovce. Svaki uzgajivač izložio je kolekciju koju su činile tri ovce i ovan, tako da je stručno povjerenstvo u sastavu prof. dr.sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu te Tatjana Sinković dipl. ing. i Dolores Barać dipl. ing. iz Hrvatske poljoprivredne agencije od 60 izloženih grla nagradilo tri kolekcije ovaca, tri ovna, a za šampionsko grlo izložbe proglašen je ovan ž.b. 630849691 uzgajivača Đovanija Fabijanića iz Šimuna.
Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:
prvonagrađena kolekcija ovaca Franje Zubovića iz mjesta Kolan
drugonagrađena kolekcija ovaca Nedeljka Čemeljića iz mjesta Kolan
trećenagrađena kolekcija ovaca Đovanija Fabijanića iz mjesta Šimuni.
U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:
prvonagrađeni ovan ž.b. 130537152 uzgajivača Frane Zubovića iz mjesta Kolan
drugonagrađeni ovan ž.b. 231099532 uzgajivača Milijana Škunce iz mjesta Novalja
trećenagrađeni ovan ž.b. 530454888 uzgajivača Vlade Oštarića iz mjesta Kolan.

Diplome za najkvalitetnija grla i šampionsko zvono uručili su prof. dr. sc. Boro Mioč s Agronomskog fakulteta, načelnik općine Kolan gosp. Marin Pernjak, te izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra poljoprivrede gospodina Tomislava Tolušića, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije doc. dr. sc. Zdravko Barać.

Ovčarstvo i proizvodnja sira su neraskidivi dio povijesti otoka Paga, pa ne čudi da su se i na ovoj osamnaestoj po redu izložbi paške ovce sa svojim sirevima predstavili i proizvođači paškog sira. Uz to što su gosti mogli vidjeti izložene kolekcije najboljih grla paške ovce, imali su priliku i degustirati svjetski poznati paški sir te ponijeti kući komadić ove vrhunske delicije koja se prodaje diljem otoka.