Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana 12. izložba creske ovce

U organizaciji Udruge Pramenka iz Orleca, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza i Hrvatske poljoprivredne agencije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Primorsko – goranske županije, Grada Cresa, Turističke zajednice grada Cresa i Radia Jadranka Mali Lošinj, 14. srpnja 2018. U Orlecu na otoku Cresu održana je „12. izložba creske ovce“.
Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo osam uzgajivača creske ovce. Za šampionsko grlo izložbe proglašen je ovan uzgajivača Daria Toića iz mjesta Vodice. Osim šampionskog grla nagrađena su i grla slijedećih uzgajivača:
prvonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Sandra Tarabocchia iz mjesta Mali Lošinj
drugonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Maura Hrelje iz mjesta Ivanje
trećenagrađena kolekcija ovaca uzgajivača PZ Cres iz mjesta Orlec

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su slijedeća grla:
prvonagrađeni ovan uzgajivača Alde Velčića iz mjesta Vodice
drugonagrađeni ovan uzgajivača Marka Tarabocchia iz mjesta Orlec
trećenagrađeni ovan uzgajivača Franje Jurasića iz mjesta Orlec
Diplome za najkvalitetnija grla i šampionsko zvono uručili su savjetnik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Danijel Mulc, dipl. ing. i gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako.
U sklopu ove manifestacije organizirano je i takmičenje u šišanju ovaca ručnim škarama u muškoj i ženskoj kategoriji. Za natjecanje su se prijavile tri natjecateljice i jedanaest natjecatelja koji su šišali po jednu ovcu, a uz brzinu šišanja naročito se pazilo na način postupanja s grlima, kao i kvalitetu šišanja. Svi natjecatelji su iskazali izuzetnu vještinu i prezentirali okupljenim promatračima tradicijski način šišanja ovaca na Cresu. Na natjecanju se okupio velik broj gledatelja, Crešana i njihovih gostiju, pa nije izostalo niti navijanje i bodrenje.
U ženskoj kategoriji najbrža je bili Mirjana Orlić s Krka koja je ošišala ovcu za 3 min 19 sek, druga je bila Ivana Majdenić koja je ošišala ovcu za 6 min 51 sek, a treće mjesto je zauzela Sandra Dujmić koja je ošišala ovcu za 7 min 41 sek.
U muškoj kategoriji najbrži je bio Sandro Tarabocchia sa Cresa čije je vrijeme iznosilo 2 min 44 sek, zatim slijedi Dorijan Polonijo sa 3 min i 14 sek i posljednji je bio Željko Volarić koji je svoju ovcu ošišao za 3 min i 31 sek.
Svi posjetitelji imali su mogućnost kušati specijalitete pripravljene od creske janjetine, a dobra atmosfera se zahvaljujući zabavnom programu Folklornog društva “Orlec”, te istarske grupe “Tu i tamo“ protegnula duboko u noć.