Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Održana Izložba ovaca Gažul – otok Brač 2018

U organizaciji Udruge uzgajivača domaćih životinja „Vidova Gora“ otok Brač, Hrvatske poljoprivredne agencije, Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza te OPG-a Nikola Gospodnetić, 29.7.2018. godine, nedjelja, održana je Izložba ovaca Gažul – otok Brač 2018. Glavni pokrovitelji bili su Ministarstvo poljoprivrede i Splitsko – dalmatinska županija uz sponzore Općina Nerežišća, Općina Pučišća, Općina Sutivan, Općina Postira, Grad Supetar i Turistička zajednica Supetar. Ova manifestacija već se tradicionalno održava krajem srpnja u sklopu sajma u Gažulu sa ciljem da se izlaganjem najkvalitetnijih grla prikaže napredak u poboljšanju proizvodnih osobina dalmatinske pramenke, izvorne pasmine koja se stoljećima uzgaja na otoku Braču i često u teškim uvjetima proizvodi najkvalitetniju janjetinu i mlijeko te sada već i nadaleko poznati brački sir. Zahvaljujući dugoj tradiciji održavanja, izložba je postala mjesto gdje se jednom godišnje okupe svi uzgajivači ovaca otoka Brača s ciljem razmjene iskustava vezanih za uzgoj i sve druge teme važne za njihovu proizvodnju. Na izložbi se svojim najboljim grlima predstavilo 10 uzgajivača sa kolekcijama koje su se sastojale od 3 ovce i jednog ovna pasmine dalmatinska pramenka. Stručno povjerenstvo za ocjenu ovaca sastojalo se od djelatnica Hrvatske poljoprivredne agencije, Tatjane Sinković dipl.ing. i Dolores Barać dipl.ing., koje su od 40 izloženih grla nagradile tri kolekcije ovaca, tri ovnova i na kraju šampionskog ovna.

U konkurenciji ovaca nagrađene su sljedeće kolekcije:
prvonagrađena kolekcija ovaca uzgajivača Romana Kusanovića iz Sutivana
drugonagrađena kolekcija ovaca uzgajivačice Ane Franulić iz Nerežišća
trećenagrađena kolekcija ovaca uzgajivačice Radojke Gospodnetić iz Nerežišća

U konkurenciji rasplodnih ovnova nagrađena su sljedeća grla:
prvonagrađeni ovan uzgajivača Ante Dubravčića iz Nerežišća
drugonagrađeni ovan uzgajivača Ante Filipija iz Nerežišća
trećenagrađeni ovan uzgajivača Josipa Vrsalovića iz Gornjeg Humca

Za šampiona izložbe proglašen je ovan ž.b. HR 230842536 uzgajivača Marka Buvinića iz Pražnice.

Diplome nagrađenim uzgajivačima te šampionsko zvono, dodijelili su ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, doc.dr.sc. Zdravko Barać i ministar uprave Lovro Kušćević.
U sklopu sajma u Gažulu organiziran je i kulturno – zabavni program te raznovrsna ponuda autohtonih bračkih specijaliteta, a potreba ovakvih događanja se je i očitovala ogromnom posjećenošću ljudi koji su stvarno mogli uživati u bogatoj ponudi.