Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Izašao je “78. broj Ovčarsko-kozarskog lista”

U drugom ovogodišnjem izdanju Ovčarsko-kozarskog lista donosimo pregršt zanimljivih članaka, korisnih savjeta i informacija.

Prije svega izdvajamo informaciju iz Ministarstva poljoprivrede, a odnosi se na mogućnosti ostvarivanja prava na potporu za dobrobit ovaca i koza koja se uvodi od ove godine. Kako do ove potpore, piše nam kolega Danijel Mulc.

Upravni odbor Saveza je nedavno održao sjednicu na kojoj se raspravljalo o cijelom nizu do sada provedenih aktivnosti, te u istom duhu najavio niz događanja u 2019. godini. Donosimo izvješće sa sastnaka Upravnog odbora Saveza.

U članku profesora Mioča i docenta Kasapa ističe se da je hranidba janjadi prije klanja jedan od najvažnijih čimbenika koji utječe na prinos, ali i na kvalitetu janjećeg mesa, kao i na rentabilnost ovčarske proizvodnje osobito u sustavima primarno ili isključivo namijenjenih proizvodnji mesa.

Donosimo i nekoliko mliječnih tema.

Predstavljamo stanje u proizvodnji ovčjeg mlijeka u Republici Hrvatskoj. Donosimo članaka profesora Kalita o mogućnostima širenja proizvodnog asortimana u sirarskoj proizvodnji.

O kozarstvu na malim farmama u nerazvijenim zemljama piše nam profesor Grgić.

U rubrici veterinarskog savjetnika donosimo drugi dio iznimno zanimljivog članka dr. Branka Šoštarića o pobačajima ovaca i koza.

O vrtičavosti nam piše profesor Kostelić, naglašavajući da je to parazitska bolest koja se posljednjih mjeseci javila u nekoliko stada ovaca širom Hrvatske, ali i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Pred nama je cijeli niz manifestacija kojima ćemo promovirati sve oblike ovčarske i kozarske proizvodnje te, ugodno se družeći, razmjenjivati znanja i iskustva.

Godišnjom pretplatom u iznosu od 150,00 kuna osiguravate se da Vam na Vašu kućnu adresu tijekom cijele godine redovito stižu sve najnovije informacije iz sektora ovčarstva i kozarstva, kao i obilje stručnih informacija kojima ćete unaprjeđivati proizvodnju na Vašim gospodarstvima.

Pretplatite se!