Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

BOER (BURSKA) KOZA

beor
Općenito o pasmini:

Burska koza je prva pasmina koza u svijetu selekcionirana za proizvodnju mesa, s ukupnom populacijom od oko 5 milijuna grla. Danas ju se smatra „najmesnatijom“ pasminom koza u svijetu. U osnovi je nastala izdvajanjem iz Hottentot stada koje je naseljavalo polupustinjsko područje sjeverno od rta Peninsula. Smatra se da je njezino ime, inače nizozemskog podrijetla („boer“), uvedeno stoga da bi ju se lakše prepoznavalo i razlikovalo od angora koza koje se počinje uvažati na ta područja tijekom 19. stoljeća. Osim izraženom mesnatošću, odlikuje se dobrom plodnošću (oko 7% koza jari 3 jaradi, a 50% dvoje), ali i mliječnošću (1,3 do 1,8 kg mlijeka dnevno). Zahvaljujući izvrsnim mesnim odlikama (jarad u prosjeku dnevno prirasta 200 do 250 g) pasminu se poprilično izvozi, osobito u posljednje vrijeme. Uzgaja se u Europi i Americi, a mnoge su zemlje formirale vlastite uzgojne tipove boer (mesne) koze. Devedesetih godina 20. stoljeća ponajviše iz Austrije, počinje uvoziti u Hrvatsku gdje je formirana i udruga uzgajivača burskih koza.

Vanjština:

U izvornoj populaciji razlikuju se tri tipa burske koze: Prvi tip prepoznatljiv je po osrednjoj razvijenosti i kratkoj dlaci. Osnovna boja mu je bijela sa smeđim točkama na crvenosmeđom vratu, a ponekad se javljaju i pruge. Drugi tip boer koze je kasnozreli, veći i razvijeniji. Zahvaljujući dugom dlačnom pokrivaču ovaj tip ima lošiju kakvoću kože što se smatra nedostatkom u kožarskoj industriji. Treći tip je šuti višebojni s izraženijom mliječnom konformacijom što je nasljeđe od stranih mliječnih pasmina. Burska koza se odlikuje dobrom razvijenošću i mišićavošću u što je uloženo mnogo truda kako bi se dobila što veća proizvodnost mesa po grlu. Za to je najcjenjeniji tip smeđe glave i vrata te bijelog trupa i nogu. Tijelo burske koze je prekriveno vrlo kvalitetnom kožom koja je značajan proizvod ove pasmine. Koža je, ujedno, pigmentirana na izloženim dijelovima kao štit od sunčevih zraka. Rogovi su jaki i dobro razvijeni, a uši široke i obješene.

Poželjne tjelesne mjere i proizvodne odlike burske pasmine  
OsobinaKozeJarčevi
Visina grebena (cm)65 - 8082 - 90
Tjelesna masa (kg)60 - 7580 - 90
Plodnost (%)200 - 220
Proizvodnja mlijeka (L)200 - 250
Tjelesna masa jaradi: dob 3 - 4 mjeseca (kg)25 - 32