Hrvatski Savez uzgajivača ovaca i koza

Croatian Association of Sheep and Goat Breeders

Izašao je “84. broj Ovčarsko-kozarskog lista”

Naše 84. izdanje Ovčarsko-kozarskog lista moramo početi s konstatacijom kako nismo živjeli u težem razdoblju od kako izlazi časopis, do ovog sadašnjeg. Osim što nema čovjeka kojemu se situacija u svezi koronavirusa nije “uvukla” u svakodnevni život, jasno je da se i gospodarski sektori sve teže nose s posljedicama ove krize. Očiti su problemi i u sektoru ovčarstva i kozarstva, bilo da se radi o prodaji svježih mliječnih proizvoda ili da se radi o prodaji janjadi i jaradi, naročito uz činjenicu da se značajan broj godišnje proizvodnje “rješava” upravo u ovo pred uskršnje vrijeme. Nažalost, i nužna odluka o zatvaranju ugostiteljskih objekata, kao jedna od mjera od daljnjeg širenja bolesti, nije išla u prilog ovčarima i kozarima, koji značajan dio svoje proizvodnje plasiraju upravo tim kanalom prodaje.

Zbog toga od tema u ovom broju prije svega izdvajamo informacije iz Ministarstva poljoprivrede, a odnose se na mjere suzbijanja posljedica od pandemije izazvane koronavirusom na sektor ukupne poljoprivrede.

Upravni odbor Saveza održao je sjednicu na kojoj se raspravljalo o čitavom nizu do sada provedenih aktivnosti, te u istom duhu najavio niz događanja u 2020. godini u organizaciji Saveza i njegovih partnera, sukladno mogućnostima, a vezano uz razvoj situacije u svezi pandemije izazvane koronavirusom.

U članku profesora Samira Kalita i docentice Milne Tudor Kalit ističe se važnost edukacije i znanja kojim će se osvijestiti važnost i nužnost stalnog ulaganja u mljekarski prerađivački pogon.

Profesor Zoran Grgić bavi se temom o mogućem razvoju kozarstva u Europi, pri tome ističući kako danas koze igraju važnu socioekonomsku ulogu u različitim regijama Europe, posebno na brdima i planinama, te udaljenim, rubnim, pa čak i polusušnim područjima.

Donosimo i nekoliko veterinarskih tema.

U Narodnim novinama je početkom godine objavljena Naredba o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini. Predstavljamo izvatke iz ove Naredbe i to one dijelove koji se odnose na uzgajivače ovaca i koza.

Profesor Marinculić obrađuje temu integrirane kontrole parazita u ovaca i pri tome naglašava da su ovce, osobito one u ekstenzivnom uzgoju, trajno izložene parazitima.

Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza i ove godine planira niz ovčarsko-kozarskih događanja, čije je održavanje, na žalost, trenutačno zbog situacije u svezi pandemije pod veliki upitnikom.

Godišnjom pretplatom u iznosu od 150,00 kuna osiguravate se da Vam na Vašu kućnu adresu tijekom cijele godine redovito stižu sve najnovije informacije iz sektora ovčarstva i kozarstva, kao i obilje stručnih informacija kojima ćete unaprjeđivati proizvodnju na Vašim gospodarstvima.

Pretplatite se!